Puig d’Ossa

El Puig d’Ossa, també conegut com la muntanya de Sant Pere Màrtir, té una altura de 399 m. i és una de les darreres elevacions meridionals de la serra de Collserola.

Puig d’Ossa correspon a l’antic topònim Monte de Ursa, que es troba documentat des de l’any 986. L’altre nom de la muntanya fa referència a l’ermita que es va construir al seu cim al segle XVII però que va ser abandonada a l’any 1792, quan es va transformar en una fortificació amb la presència d’un destacament militar, pràcticament des de la guerra dels segadors fins a la guerra civil espanyola.

El seu cim es un lloc d’observació ideal pel domini visual de l’entrada a Barcelona, ja que domina el pas de les vies de comunicació entre el riu Llobregat i Barcelona. Aquesta situació l’ha fet considerar durant molts anys com un punt estratègic amb finalitats militars. La història al seu entorn l’ha configurat com una muntanya viva en el decurs del temps.

Entre els anys 1834 i 1856, al cim hi havia una torre amb un telègraf òptic que servia de punt entremig i d’encreuament de les línies de comunicació òptica entre la torre de Montjuïc i cap al sud la torre de l’Ordal fins a València, i cap a l’oest la torre de Martorell fins a Lleida.

La ermita que hi havia a dalt de la muntanya va agermanar durant molts anys els pobles del Baix Llobregat (Sant Just Desvern, Esplugues de Llobregat), i del Barcelonès (Les Corts, Sarrià i Vallvidrera), que sovint hi feien aplecs, excursions, i pelegrinatges, especialment cada 29 d’abril.

El cim de Sant Pere Màrtir es el punt d’intersecció que divideix els municipis de Sant Just Desvern, Esplugues de Llobregat i Barcelona. A prop s’hi han construït dipòsits d’aigua procedent del riu Llobregat per al subministrament als habitants dels pobles del voltant i Barcelona. A la dècada dels 70 s’hi va instal·lar una aparatosa torre de telecomunicacions que la fa identificable des d’una gran part de la metròpoli de Barcelona, sobretot a l’entrada o sortida de Barcelona per la Diagonal, i que produeix un impacte visual destacable a la serra de Collserola.

extret de http://ca.wikipedia.org/wiki/Muntanya_de_Sant_Pere_M%C3%A0rtir

——-

El juliol del 36, per la Guerra Civil, juntament amb Buenaventura Durruti, Francisco Ascaso va posar-se al capdevant de les milicies populars que van impedir l”aixecament militar a Barcelona. Fruit dels combats que es van produir, Francisco Ascaso va ser mort el 20 d’aquell més. En homentage a ell (considerat primer heroi i màrtir anarquista de la guerra civil) el Puig d’Ossa va canviar de nom per “Ascaso”, el final tots el sabem…

http://ca.wikipedia.org/wiki/Francisco_Ascaso

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.