Balls de Diables Centenaris sense Parlaments

La identificació entre el ball de diables històric amb el model de diables amb parlaments que ha perviscut o s’ha recuperat en diverses poblacions del Penedès, deixa de banda les formes de ball de diables, no menys històriques, que trobem a les comarques del Baix Camp i el Priorat. Un oblit que reforça l’existència d’una Coordinadora de Balls de Diables Centenaris amb parlaments, que no pot incloure les pràctiques tradicionals del Baix Camp i el Priorat, amb sortides obertes, en diades assenyalades, on s’hi participa individualment.

Programa divulgació Els balls de diables centenaris (sense parlaments)

El divendres 13 de novembre, amb un acte organitzat per Carrutxa i el Ball de Diables de Reus, s’enceta un programa de divulgació que té com a objectiu donar a conèixer les formes tradicionals del ball a les nostres comarques, fomentar la preservació de les particularitats dels nostres diables quant a indumentària i forma d’evolucionar, i reivindicar el valor patrimonial de manifestacions festives concretes com la professó de trasllat de la imatge de la Mare de Déu de la Riera des de la seva ermita fins a la població, cada 7 de setembre, a les Borges del Camp; la baixada del ball de diables reusenc al santuari de Misericorda, el 25 de setembre, o la presència dels diables a l’Encamisada de Falset, per Sant Antoni.

Una reivindicació patrimonial que es considera important en un moment en què cal sensibilitzar la població sobre la importància de les nostres manifestacions festives en què s’empra la pirotècnia. Volem, en definitiva, posar en valor, a l’igual que s’ha fet amb els correfocs o la Patum, els balls centenaris amb parlaments o la Tronada, la nostra manera específica de fer de diables.

Aquest programa de divulgació, a més de conferències amb projeccions d’imatges, inclou la publicació del llibre de Salvador Palomar, El ball de diables al Baix Camp i el Priorat (versió revisada i augmentada del treball publicat el 1987), exposicions de fotografies i altres activitats que es puguin programar durant l’any 2010.

Fent xarxa i extret de: http://locarranquer.blogspot.com i http://www.balldediables.org

Deixa un comentari