Més novetats sobre la transposició!

Catalunya obté el compromís del Ministeri d’Indústria de preservar el patrimoni festiu català en la transposició de la directiva europea sobre el foc

Una delegació catalana, encapçalada pel director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana (CPCPTC), Ramon Fontdevila, es va reunir ahir a Madrid amb el director general de Política Energètica i Mines del Ministeri, Antonio Hernández. Durant la reunió, es va obtenir el compromís del Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç de què la transposició de la directiva europea sobre el foc preservarà el patrimoni festiu català. També van integrar la delegació catalana representants del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya.

Així, a l’espera de rebre a mitjans de desembre la literalitat del text de la transposició, inclòs en el nou reglament espanyol sobre la pirotècnia, el Govern ha obtingut del Ministeri el compromís d’incloure i acceptar la major part de les al·legacions presentades pel Govern de Catalunya, que van ser consensuades amb els ens locals i les colles de diables i bestiari.

El Govern, representat en aquesta reunió pel director del CPCPTC, Ramon Fontdevila, ha alertat, però, del risc que en la transposició es pugui produir alguna invasió competencial, especialment en matèria de seguretat i protecció civil, per la qual cosa ha reclamat que el text final respecti les competències atribuïdes per l’Estatut a la Generalitat.

Ramon Fontdevila ha valorat la “receptivitat creixent” per part del Ministeri, especialment en el vessant més tècnic de la transposició i ha “destacat positivament totes les iniciatives que des de diferents institucions, partits polítics i associacions de diables i bestiari s’han dut a terme per tal de salvaguardar la tradició del foc”.

Entre els compromisos obtinguts en la reunió, el director del CPCPTC destaca el respecte per les festes del foc, una especial cura per la protecció dels menors i que els ajuntaments conservin l’autoritat en aquestes festes. També ha assenyalat que “allà on es parlava d’espectacles, ara es parla de manifestacions festives, amb la qual cosa es destaca més el fet cultural de les festes del foc”.

L’aprovació de la directiva europea sobre la posada al mercat d’articles pirotècnics (Directiva 2007/23/CE, de 23 de maig, del Parlament europeu i del Consell) dóna als estats de la Unió Europea un termini de tres anys per a la seva transposició, és a dir, per a la seva aplicació a cada territori. En conseqüència, abans del 4 de gener de 2010, els estats membres hauran d’adaptar i publicar les disposicions necessàries per donar-hi compliment. La directiva regula la fabricació, l’emmagatzematge i l’ús professional o recreatiu del material pirotècnic.

informació llegida a http://locarranquer.blogspot.com

Deixa un comentari