L’estat francès, contra la cultura popular i tradicional catalana

Comunicat de Premsa d’Aire Nou de Bao

Directiva 2007/23/CE i estat francès. És sense cap sorpresa que descobrim la resposta donada pel ministeri francès de “Culture et communication” a les qüestions dels diputats nord-catalans François Clavet (qüestió i resposta) i Daniel Mach (qüestió i resposta) La resposta és en coherència amb la visió francesa de la cultura, citem: ” l’exception culturelle évoquée par la question posée ne paraît pas suffisante pour permettre de déroger à la directive pour le cas particulier des feux d’artifice utilisés dans les «correfocs »”.

Una vegada més l’estat francès demostra el seu desinterès, el seu menyspreu per a la cultura catalana. Diables, Bruixes del Riberal i Hamlet continuaran de lluitar per a defensar les tradicions catalanes, tradicions que han de poder viure lliurament a Catalunya nord també.

El juliol, mes en el qual la “République française” celebra la seua “fête nationale”, nosaltres catalans organitzarem actes i manifestarem a Catalunya nord, Brussel.les i París per a denunciar aquesta injustícia. Reivindiquem el DRET a viure plenament les nostres tradicions:

PETI COM PETI AMB FOC FAREM LA FESTA!

vist a diables.cat

Article de l’Ens de Comunicació

La publicació La Clau de la Catalunya Nord, informa en la seva edició del dissabte 27 de març passat que el Butlletí Oficial de la República Francesa va publicar dimarts (21.03.2010) dues informacions contràries a la tradició popular del correfoc.

Aquesta manifestació característica de Catalunya, introduïda el 2000 a la part nord, per l’associació del Rosselló «Aire Nou de Bao», va ser objecte d’una pregunta del diputat nord-català François Calvet, al secretari d’Estat encarregat del comerç, de l’artesania i del turisme, el 2 de juny de 2009. El parlamentari, afiliat a la UMP, va demanar una derogació francesa de la Directriu europea 2007/23/CE, que exigeix una distància de seguretat de 15 metres entre el públic i els instruments pirotècnics dels correfocs. Aquesta mesura treu de fet el xuc de la festa, nascuda fa diversos segles, fonamentada en una osmosi entre els actors i els espectadors. El Butlletí destaca precisament que «l’excepció cultural evocada per la pregunta plantejada no sembla suficient per permetre anar contra la directriu».

Una resposta idèntica va ser tramesa, també dimarts, al diputat de la UMP Daniel Mach, que va interpel·lar el ministeri de la Cultura el 22 de desembre de 2009. L’associació Aire Nou de Bao preveu manifestar a París i a Brussel·les, al proper mes de juliol, en nom del «dret a la diferència».

Vist a ens de comunicació i corresponsal desplaçada

Deixa un comentari