Ball de Diables d’Hostafranchs

Recollim una notícia publicada a “el 3” del 13 de novembre de 2009. La publicació parla del programa de festa major d’aquest barri de Barcelona, i de la participació de la cultura popular. N’havíem sentit notícies però fins ara, cap cosa definitiva, i és que pel que sembla, des d’aquest barri s’ha recuperat el Ball de Diables datat amb una antiguitat, pel que diuen, de 200 anys.

Són diverses les notícies que surten de Balls de Diables que han estat recuperats partint de documentació datada amb més de 100 anys d’història i geogràficament dispersa. L’actual potser la més curiosa… un Ball de Diables a Barcelona?! I perquè no? Hem viscut sempre una realitat que el Ball de Diables està ubicat geogràficament en un àmbit concret, i és cert si mirem en el darrer segle de la nostra història… el Camp de Tarragona, Priorat i Penedès, són de les poques comarques on s’ha pogut continuar amb aquesta tradició…

—————-

13/10/2009
Hostafrancs recupera el seu ball de diables per reviure la tradició

Foc però no només: els diables tradicionals que s’han recuperat per tancar la festa major d’Hostafrancs d’enguany també impliquen versots, gegants i pràcticament qualsevol expressió de la cultura popular catalana. “El ball de diables s’enquadra dins del que són els balls tradicionals de Catalunya, de l’època medieval i de lluita entre el bé i el mal, i té les característiques específiques del ball de diables parlat”, explica Josep Cristino, membre de les Guspires de Sants, que s’han encarregat de la recuperació.

El ball de diables d’Hostafrancs es calcula que va néixer ara fa uns 200 anys però des de des de la dècada dels 80 del segle XIX no hi ha constància que s’hagués tornat a fer. Segons les investigacions que ha fet la colla de diables Guspires de Sants, va ser l’hostafranquí Joan Corrades, qui va crear el ball de diables del barri. Hi ha constància que el ball de diables es va celebrar durant entre 35 i 40 anys però “s’havia perdut totalment”, segons explica Noemí Oset, cap de colla de les Guspiers.

Els membres de les Guspires de Sants han fet la tasca de la recuperació del ball de diables d’Hostafrancs durant gairebé un any i mig, consultant arxius i biblioteques i entrevistant-se amb veïns del barri i experts. Tot i que van tenir alguns problemes d’organització i logística, la posada en escena del passat diumenge la consideren només un primer pas, la seva voluntat és que a Hostafrancs es pugui fer de manera anual però volen portar el ball de diables d’Hostafrancs també a fora del barri: “És molt important per a nosaltres que tothom pugui saber què era un ball tradicional de diables: foc, petards, danses, música, tabals…”, diu la Noemí Oset.

EL 3

EL 3

EL 3

EL 3

EL 3

EL 3

Deixa un comentari