Apagallums de Camablanca

Els Apagallums de Camablanca s’estrenaran a principis de gener

Diables

El bateig oficial de la colla de diables de Sant Just serà al mes d’abril al nostre municipi, però, abans, participaran d’un correfoc al barri de Sant Andreu de Barcelona. D’aquesta manera, encetaran l’any 2010 amb aquesta primera prova de foc.

En una reunió amb els integrants de la colla es va establir que s’estrenaran el cap de setmana del 9 de gener.

A banda d’aquest correfoc, els diables ja han enllestit el disseny del vestuari dels integrants. Per tal de finançar-lo, ara els components de la colla vendran loteria pel sorteig de Reis.

A més, també han dut a terme un primer assaig de pirotècnia que es va desenvolupar de manera satisfactòria.

Els Apagallums de Camablanca, els diables de Sant Just, ja són una quarantena de membres i s’estrenaran a principis de gener de 2010.

http://www.facebook.com/people/Apagallums-De-Cama-Blanca/100000208699042

——

Apagallums de Camablanca


DESCRIPCIÓ

· Barret cobert d’escames, que pot assolir fins a 40 cm de diàmetre, primer de forma ovoide, amb el temps convex, per acabar aplanat, de color bru, clar o gris.
· Peu fibrós, recte i llarg fins a 40 cm, a la part alta té un doble anell que es pot fer moure al llarg de la cama.
· Carn tova i blanca, immutable al tall, amb gust d’avellanes. · Làmines denses i blanques, amb el temps s’enfosqueixen.

DADES D’INTERÈS
Altres noms: cogomella, cogoma, paraigua, paloma.
Família: agaricàcies.
Coneixement: bolet força apreciat al nord-oest de la Península Ibèrica. A les nostres comarques és relativament poc conegut, tot i que cada any hi ha més afició a collir-lo.
Hàbitat: creix a les brolles, boscos aclarits, en llocs oberts al costat de camins i prats, té preferència pels sòls àcids.
Època de l’any: de l’estiu fins als primers freds de l’hivern.
Valor culinari: si se n’elimina el tronc, massa dur i fibrós, és un bon comestible. Amb poca tradició a les cuines catalanes.
Comercialització: en mercats i comerços especialitzats, de manera testimonial.
Altres espècies: hi ha altres espècies de lepiotes que cal rebutjar. Es diferencien clarament perquè són molt més menudes, tant de talla com de diàmetre, la majoria de les quals són metzinoses.

Deixa un comentari